500.000ste CDMA slimme meter op het CDMA Netwerk!

In 2015 hebben Stedin en Alliander een eigen draadloos communicatienetwerk in gebruik genomen. Utility Connect ondersteunt de digitalisering van netbeheerders waarmee de mogelijkheid gecreëerd wordt om onze klanten nog meer leveringszekerheid te bieden en bij te dragen aan de energietransitie.

Nu, twee jaar later, hebben we de bijzondere mijlpaal bereikt van de 500.000ste CDMA slimme meter verbonden met het CDMA netwerk. Dankzij de intensieve samenwerking tussen Stedin, Alliander, klanten, diverse leveranciers en natuurlijk de medewerkers van Utility Connect hebben we deze mijlpaal behaald.

Naast de communicatie met CDMA slimme meters is het nieuwe draadloze communicatienetwerk de basis voor verdere ‘verslimming’ van de energienetten. Zo kunnen we energiestoringen verkorten en zelfs voorkomen. Bijkomend voordeel is bovendien dat dit nieuwe communicatienetwerk onafhankelijk is van andere netwerken en wij de mogelijkheid hebben om het op maat in te richten zodat het voldoet aan onze huidige en toekomstige hoge eisen.

Uniek voor netbeheerders
Utility Connect, het samenwerkingsverband tussen Stedin en Alliander, heeft de afgelopen periode flink aan de weg getimmerd om dit draadloze communicatienetwerk te realiseren. Het is een uniek netwerk in Nederland en ver daarbuiten, omdat het zich richt op Machine to Machine (M2M) datacommunicatie. Het netwerk staat open voor diverse smart grid toepassingen: van sensor tot schakelaar. De bijzondere eigenschappen van ons netwerk hebben geleid tot interesse bij andere semi- publieke organisaties met een behoefte aan missie kritische datacommunicatie, zoals Waterschappen.